Exclusive Content:

Gevulde avocado

Gevulde avocado Dit recept was één van de voorgerechten in...

Barbecue tips

Het is zomer en tijd om de BBQ aan te steken! Hoe pak je dat aan, want je hebt jezelf er net toe gezet om die 10 kilo af te vallen en minder ongezond te eten. Wij geven 10 tips om van je BBQ te genieten!

Creëer je eigen geluk! – Podcast met Gia

Hoe worden we gelukkig, hoe krijgen we dat gevoel van geluk? Luister de podcast en Gia vertelt welke 3 onderdelen er voor kunnen zorgen dat je je eigen geluk (nog meer) kan creëren.

Wasmiddel maken van Marseille zeep

In onze laatste blog “hapje zeep” vertelde we dat onze huid het grootste orgaan is dat we bezitten. De producten die we op onze huid aanbrengen, kunnen worden opgenomen door de huid en een negatieve of positieve invloed hebben op onze gezondheid. Net als een gezond eetpatroon, is het ook van belang om te kijken naar de verzorgingsproducten die je dagelijks gebruikt. Helaas bevatten veel van de producten die we dagelijks op onze huid smeren chemische stoffen. Stoffen waar je, als je er weet van hebt, misschien toch niet zo blij van wordt….

En als jij er niet blij van wordt, wordt de rest van de natuur er waarschijnlijk ook niet zo blij van.


Omdat je soms door de de bomen het bos niet meer ziet, gaan we de komende periode recepten delen om: deo, wasmiddel en nog veel meer zelf te maken. In deze blog leggen we uit hoe je zelf zelf wasmiddel kan maken van Marseille zeep.

Wat zit er in Marseille zeep?

Waar je vooral op moet letten of je de echte ‘Savon de Marseille’ zeep koopt? Dat deze zonder toevoegingen is. Er wordt veel namaak zeep verkocht dus laat je niet afleiden door mooie zeepnamen en reclame. Lees de ingrediënten op de verpakking.

De Originele Savon de Marseille is bedacht door de zeepmaker Marius Fabre in 1370. De traditionele franse zeep is 100% natuurlijk en op basis van 72% olie. De zeep wordt gemaakt van olijfolie, soda ( Sodium Hydroxide ook wel Natrium Hydroxide genomen – NaOH) en zout. Deze zeep  is biologisch afbreekbaar en niet schadelijk voor de natuur.

Wij vroegen ons af of je ook zeep kon maken zonder Natirum Hydroxide. NaOH is namelijk een bijtend middel dat het vermogen heeft om bijna alles op te lossen, dit moet je dus voorzichtig gebruiken als je zelf zepen maakt. Je hebt deze stof echt altijd nodig om zeep te maken anders ‘verzepen’ je olie en/of de vetten niet met elkaar. Deze stof dus zit echt in alle harde biologische zepen die je koopt. 

Natrium Hydroxide gaat een verbinding aan met olie en vet, een chemische reactie dus. Na het verzepen schijnt het zo te zijn, dat er geen NaOH meer als stof zodanig in de zeep te vinden is. De zeep is zacht en verzorgend, niet bijtend. Dat dit middel toegevoegd wordt om een chemische verbinding te maken, betekent dus niet dat het een negatief effect heeft op onze huid en gezondheid.

Zowel Marseille zeep, Castille zeep en trouwens ook de Aleppo zeep uit Syrië, worden verder nog altijd op natuurlijke wijze geproduceerd. Zonder geur en kleurstoffen en andere middelen zoals ‘Sodium Lauryl sulfaat’ (kunstmatig schuim), andere sulfaten, triclosan, heel veel parfum en parabenen.

*In andere blogs wordt gezegd dat er palmolie in Marseille zeep zit. Wij hebben dit in de ingrediënten niet terug gevonden, maar als je twijfelt: Aleppo zeep blijkt dit niet te hebben. 


Hoe maak je je eigen wasmiddel van dit blok zeep?

  1. Je kookt 1 liter water en ondertussen rasp je de zeep. Dit gaat heel gemakkelijk omdat de zeep zo zacht is. Hoe ouders het blok wordt, hoe harder deze wordt trouwens!
  2. Hier roer hier 80 gram geraspte, originele Marseille zeep, doorheen totdat alles is opgelost. Eerlijk gezegd roeren we helemaal niets, we gooien het er in en we wachten tot het water kookt en de zeep gaat schuimen.
  3. Dan is het tijd om er meer water bij te doen! Voeg 4 liter toe tot het kookt en haal het daarna van het vuur af.
  4. Zet je pan op een koele plek en laat het een nacht afkoelen.

    *Je kan de eerste keer ook 0.5 liter water koken en 40 gram zeep raspen en in het water gooien. Dan voeg je 2 liter water toe en heb in totaal 2.5 liter zeep. Voor de eerste keer is dat prima en kan je zelf bekijken hoe lang je er mee kan doen.
  5. Is alles afgekoeld? Dan kan je het in een fles schenken. We adviseren om glazen flessen te gebruiken, die je steeds hergebruikt.

    *Voor de witte was kan je 20 – 40 gram washing soda toe voegen. Maak bijvoorbeeld 2 flessen voor bonte was en voeg bij 1 grote fles soda toe voor de witte was.

Heb je wat tijd over en wil je in de toekomst je eigen zeep maken? Dat kan! We zullen binnenkort recepten delen om eigen zepen te maken.

#buildinghealthybodies

Nieuw:

spot_img

Mis dit niet:

spot_imgspot_img

Tijd voor IJS!

Met dit weer willen we toch allemaal ijs eten!? Deze ijsjes zijn super lekker, simpel en passen makkelijk in je voedingspatroon 😍 Benodigdheden:1 grote Mango1...

“Starten met BHB was echt een top beslissing en ik kan iedereen aanraden om het gewoon, zonder enige vooroordelen, te proberen.”

"Sinds mijn studententijd worstelde ik met een chronische maag aandoening. Dit ging vaak gepaard met flare-ups waarbij ik zoveel pijn had dat ik niet...

‘𝟹 𝘮𝘢𝘢𝘯𝘥𝘦𝘯 𝘩𝘦𝘣 𝘪𝘬 𝘥𝘦 𝘷𝘰𝘦𝘥𝘪𝘯𝘨𝘴𝘤𝘰𝘢𝘤𝘩𝘪𝘯𝘨 𝘨𝘦𝘥𝘢𝘢𝘯 𝘣𝘪𝘫 𝘉𝘶𝘪𝘭𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘏𝘦𝘢𝘭𝘵𝘩𝘺 𝘉𝘰𝘥𝘪𝘦𝘴. 𝘐𝘬 𝘩𝘦𝘣 𝘥𝘢𝘢𝘳 𝘦𝘪𝘨𝘦𝘯𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘮𝘢𝘢𝘳 𝟷 𝘸𝘰𝘰𝘳𝘥 𝘷𝘰𝘰𝘳. 𝘎𝘌𝘞𝘌𝘓𝘋𝘐𝘎!

'𝟹 𝘮𝘢𝘢𝘯𝘥𝘦𝘯 𝘩𝘦𝘣 𝘪𝘬 𝘥𝘦 𝘷𝘰𝘦𝘥𝘪𝘯𝘨𝘴𝘤𝘰𝘢𝘤𝘩𝘪𝘯𝘨 𝘨𝘦𝘥𝘢𝘢𝘯 𝘣𝘪𝘫 𝘉𝘶𝘪𝘭𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘏𝘦𝘢𝘭𝘵𝘩𝘺 𝘉𝘰𝘥𝘪𝘦𝘴. 𝘐𝘬 𝘩𝘦𝘣 𝘥𝘢𝘢𝘳 𝘦𝘪𝘨𝘦𝘯𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘮𝘢𝘢𝘳 𝟷 𝘸𝘰𝘰𝘳𝘥 𝘷𝘰𝘰𝘳. 𝘎𝘌𝘞𝘌𝘓𝘋𝘐𝘎! 𝘐𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘣𝘦𝘨𝘪𝘯 𝘪𝘴 𝘩𝘦𝘵...