Schildklier problemen kunnen ontslaan door stress, slechte voeding (weinig vitaminen en mineralen), te weinig slaap/rust en inflammatie (ontstekingen). Vaak krijgen we medicatie maar wordt er niet direct gewerkt aan de oorzaak van het probleem. Toch kan je zelf heel veel doen om van je schildklier probleem af te komen.
Veel voorkomende oorzaken:
– te veel chronische stress door verschillende oorzaken
– inflammatie (ontstekingswaarden) zijn hoog door stress, door te weinig vitamine en mineralen, weinig beweging etc
– weinig energie door te weinig slaap en teveel stress, te weinig (voedzame) voeding
– te veel blauw scherm zoals laptop, telefoon en tv
– te weinig naar buiten
– te weinig beweging
– te weinig ontspanning
We adviseren om het volgende te doen:
1. Je voeding te optimaliseren
2. Red Light Therapy in te zetten
3. Je stresslevel verlagen en je slaap te optimaliseren
Deze drie onderdelen zorgen ervoor dat je meer vitaminen en mineralen tot je neemt (voeding), je stress verminderd (rood licht, betere slaap en betere omgang met stress) en hierdoor kunnen we onze ontstekingswaarden naar beneden brengen.
Je ontstekingswaarden naar beneden brengen en laag houden is trouwens in alle gevallen belangrijk! Hoge ontstekingswaarden zorgt vaak voor ziekten en kwaaltjes waar we niet op zitten te wachten. Er is veelal vertelt dat vlees zorgt voor een hoge ontstekingswaarde en dat je hier minder van moet eten. Dit is feitelijk onjuist. Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar vlees dat de boosdoener zou zijn, echter zijn in deze onderzoeken naast vlees ook andere belangrijke ‘voedingsmiddelen’ weg gelaten zoals suiker, granen en alcohol én zijn de mensen gaan bewegen. Dat vlees dan de ‘boosdoener’ zou zijn, is natuurlijk niet terecht.
Daarbij zijn er talloze mensen (ook bij ons in de coaching) genezen van hun ziekten, door weer kwalitatief goed vlees, organen en botten te eten en bewerkte voeding buiten de deur te houden.
1. Je voeding
Te (lang) te weinig eten maar vooral ook te weinig: vet, te weinig eiwit en natuurlijk te weinig mineralen en vitaminen. Wij zijn er van overtuigd dat we zelfhelend zijn mits je de juiste voeding aanbiedt en aan je levensstijl werkt. Voordat je begint met allerlei pilletjes te kopen om dit aan te vullen, optimaliseer je voeding! Dit is je basis.
Belangrijk, (voor iedereen) maar vooral voor mensen met schildklierproblemen is het volgende: (Volg je onze voedingsschema’s dan kan je dit daar binnen toepassen)
– Eet onbewerkt zoals de voedingsschema’s aangeven – laat suikers, lage kwaliteit vlees/vis/zuivel achterwegen, laat de zaadoliën en plantaardige olie achterwegen behalve bijvoorbeeld koud geperse olijfolie en kokosolie, stop met het drinken van sapjes en matig je koffie.
– Verhoog je eiwitten en je (dierlijke) vetten in je voedingspatroon, matig je koolhydraten.
– Maak wekelijks je eigen bottenbouillon. Zit vol met alle vitaminen en mineralen die belangrijk voor ons zijn. Koop biologische, gras gevoerde botten(!!)
– Koop vlees van de bio boer, inderdaad gras gevoerd en biodynamisch.
– Eet af en toe vis als je dat lekker vindt en dan het liefst wilde vis, maar ook oesters, krab en mosselen. Vol met goede vitaminen en mineralen (en eiwitten en vetten natuurlijk).
– Kweek je groenten of fruit zelf. Geen tijd (geen zin)of geen tuin? Geen probleem! Kijk naar een bio dynamische boer in de buurt. Zij verkopen groenten en fruit dat niet besprayed is.
– Kruisbloemige groenten zijn groenten van de familie Brassicaceae met veel geslachten, soorten en cultivars die worden gekweekt voor voedselproductie, zoals bloemkool, kool, boerenkool, paksoi, broccoli, spruitjes, mosterdplant en soortgelijke groene bladgroenten. Deze groenten bevatten Goitrogenen. Goitrogenen zijn stoffen die – op verschillende manieren – de aanmaak van het schildklierhormoon in de schildklier verstoren.
– Begin langzaam met orgaanvlees. Denk aan kippenlever, kippenhartjes, runderlever, rundhart etc. Orgaanvlees bevat net als de botten voor je bottenbouillon, super veel vitaminen en mineralen zoals vitamine A, B, Foliumzuur, selenium, ijzer, zink, vitamine D, E, K en natrium, kalium, calcium, fosfor, jodium en magnesium. Veel meer dan in verhouding groenten of fruit ons kunnen aanleveren en de opname hiervan is voor ons lichaam heel gemakkelijk.
– Drink minimaal 2.5 liter gezuiverd water en voeg daaraan toe de zouten die we vaak tekort hebben. (magnesium en potassium)
Lees hier hoe je dit kan drinken.
Wil je meer weten over welke supplementen bij adviseren en welke vitamine in welk soort voeding zit, lees de blog supplementen of voeding. Volg je nog geen voedingsschema, dan adviseren we je dat te doen zodat je een makkelijke richtlijn hebt om te volgen.
Ga naar www.BHBonline.nl en begin met je eigen voedingsschema!
2. Red light therapy!
We zitten tegenwoordig veel in blauw licht. Denk aan je computer, je telefoon etc. Dit licht is schadelijk voor onze gezondheid. We staan er niet altijd zo bij stil, omdat de meeste mensen in de westerse wereld veel gebruik maken van hun laptop en telefoon. Toch is het belangrijk, zeker als je bepaalde lichamelijke klachten hebt, om dit verbruik te minderen én om rood licht therapie toe te voegen aan je levensstijl.
Wat doet rood licht?
– verminderd inflammatie en stress
– Ondersteunt het immuunsysteem
– Activeert het zelfherstellend vermogen van het lichaam
– verbetert en stabiliseert de mentale/emotionele staat
– zorgt voor energie productie (rood licht à mitochondria à atp)
– Stimuleert herstel van lichaamscellen – volle huid en collageen boost
-Optimaliseert stofwisselingsfuncties (je metabolisme in je cellen)
– zorgt voor een boost in schildklier (thyroid) hormonen
We adviseren rood licht toe te voegen aan je gezonde(re) levensstijl, zeker bij de mensen die hun stresslevel willen verminderen of een burnout hebben, chronische vermoeidheid, als je gevoelig bent voor winter depressies, voor de topsporters onder ons en dus bij schildklier klachten.
Je hebt verschillende lampen van groot naar klein. Het is belangrijk dat je een krachtige LED lamp hebt met een diep rood licht spectrum. De lamp moet minimaal 150 watt zijn voor het gewenste effect. We begrijpen dat dit even een investering zal zijn, maar naast het optimaliseren van je voeding en je levensstijl, is dit een geweldige aanvulling!
3. je stresslevel
Stress is goed, omdat het ons kan triggeren om doelen te halen in ons leven. Maar, een opeenstapeling van stress kan negatief uitpakken. Denk aan: stress op werk, geldstress, stress om wat er nu gaande is in de wereld, stress om een relatie, lichamelijke stress (teveel sporten of te weinig), weinig slaap of slechte slaap, vitaminen te kort, maar ook, vet, eiwit en calorieën te kort.
Aan jou de vragen:
– hoe zit het met je stresslevels en kan je deze goed reguleren?
– Doe je wat je graag wil doen in het leven?
– Weet je wat jouw doel is in het leven?
– Kan je nee zeggen?
– Zorg je altijd eerst goed voor jezelf, voordat je voor anderen zorgt?
– Is goede voeding een prioriteit?
– Heb je momenten van ontspanning, zo ja, hoe doe je dat?
– Hoeveel zit je per dag op je telefoon of computer? Wat is de reden?
– Heb je een ritueel voor het slapen gaan, zo ja, hoe ziet die er uit. Heb je een vast ritme?
– Doe je aan ontspanningsoefeningen, yoga, wandelen, muziek luisteren, schilderen of iets anders creatiefs en ontspannend?
– Doe je dankbaarheidsoefeningen?
– Schrijf je in een dagboek?
– Lees je boeken?
-Hoe zelfverzekerd ben je?
-Hoe fijn heb je het op je werk?
-heb je doelen, dag doelen, week, maand en jaar doelen? Zo nee, waarom niet?
Dit soort vragen zijn er niet om even door te nemen, maar om rustig de tijd voor de nemen.
Als je de vragen leest, wat voor gevoel krijg je dan? Is dit anders dan wat je ‘hoort te denken’? Let it go. Geef oprecht antwoord, een antwoord die je van binnenuit voelt. Alleen als je eerlijke antwoorden geeft, kan je hiermee aan de slag.
Zoals je hebt gelezen zijn er meerdere onderdelen die we samen kunnen voegen tot het herstellen van je schildklierproblemen. Soms is alle informatie overweldigend, waardoor je niets gaat doen. Dat is niet de bedoeling. Begin bij het begin en kies 1 ding uit die je deze week gaat optimaliseren. Volgende week voeg je er een tweede stap aan toe.
Bijvoorbeeld:
Week 1. Ik ga iedere dag een half uur buiten wandelen (het liefst wanneer de zon schijnt)
Week 2. Ik blijf iedere dag een half uur buiten wandelen en ik snoep deze week niet maar maak gezondere keuzes
week 3. Ik blijf wandelen en gezonde keuzes maken en ik zeg iedere dag 3 dingen waar ik dankbaar voor ben, voordat ik ga slapen.
week 4. Ik creëer een slaapritueel. Bijvoorbeeld: Ik kijk na 20.00 uur niet meer op een scherm (tv, laptop, telefoon) maar ik luister muziek of lees een boek. Ik ga een kwartiertje in mijn roodlicht lamp zitten die ik deze week heb besteld en ik doe daarna mijn dankbaarheidsoefeningen.
Over dat laatste, dat slaapritueel: Slaap is het aller belangrijkste. Zonder goede slaap, kunnen wij niet goed functioneren, ons eten niet goed verteren, onze hormonen raken in de war etc. Geef je slaap prioriteit! Lees de blog ‘Optimaliseer je leven, optimaliseer je slaap’ voor een uitgebreide uitleg en tips.