Praatje poep (met video)

0
997

Omdat velen het gênant vinden om over poep te praten, blijft dit onderwerp vaak onbesproken. Nergens voor nodig! Wij houden wel van een praatje poep. Gia legt in de video uitgebreid uit waar je op moet letten.

Als wij aan iemand vragen, hoe zit het met je ontlasting? Dan krijgen we vaak het antwoord: ‘Gewoon, normaal.’ Maar wat is nou eigenlijk normale poep? 

Wanneer je vanaf kleins af aan maar 1 keer per week naar de wc gaat en dan een uur op de wc zit om vervolgens keutels uit te poepen, is dat waarschijnlijk normaal voor je geworden. Maar dat is zeker niet hoe je ontlasting hoort te zijn. Om aan te geven hoe gezonde poep er uit ziet hebben we hieronder de Bristol Stool Chart toegevoegd.

Wat hoort er nog meer bij normale ontlasting?

 1. Het stroomt er niet uit.
 2. Je zit geen uren op de wc.
 3. Je kan soepel en snel naar de wc, zonder dat  je hoeft te persen
 4. Je hoeft jezelf niet 4 keer per dag te verschonen omdat het lekt.
 5. Je kan dagelijks 1-3 keer naar de wc, of in ieder geval volgens je eigen regelmatige patroon.
 6. Je moet maar 1-2 keer vegen om schoon te worden (echt waar, als je 10 x moet vegen moet je toch even kijken of je niet iets kan aanpassen aan je voedingspatroon).  
 7. Het doet geen pijn en je voelt geen kramp.
 8. Je poep ziet er uit als type 3 of 4.
 9. Je poep blijft niet drijven of plakken aan de pot.
 10. Er vallen geen doden nadat je naar het toilet geweest bent en de volgende persoon komt na jou.

Heb je regelmatig diarree of juist konijnenkeutels?
Vallen anderen half dood neer als ze na jou het toilet gebruiken?
Heb je een hele rol wc papier nodig omdat je maar blijft vegen?
Heb je regelmatig een opgeblazen gevoel?
Of ben je na jouw poep beurt wel even bezig om al je sporen uit te wissen? 

Dit kan allemaal wijzen op een verstoorde spijsvertering wat voorkomt uit een voedingspatroon dat niet optimaal is voor jouw lichaam. Het is belangrijk dat je dit goed in gaten houdt, want je darmgezondheid is dé graadmeter voor je algehele gesteldheid.

3 verschillende soorten scheten
Nu we het toch over poep hebben, kunnen we het ook over scheten hebben. Hoe zit het met de lucht in je darmen en de scheten die daar bij horen? 

 1. Heb je veel lucht in je darmen en laat je knal scheten? Dan kan het goed zijn dat je (bepaalde) koolhydraten niet goed kan verteren en/of dat je teveel suiker eet.
 2. Laat je van die zachte glij scheten die niemand hoort, maar wel een heel leger kunnen laten flauwvallen? Dan is je eiwitvertering wellicht niet optimaal. Mogelijk kan je niet tegen alle eiwitsoorten of heb je last van bacteriën die te veel afvalstoffen in je darmen achterlaten.
 3. Moet je jezelf verschonen nadat je een scheet hebt gelaten en/of blijft je poep aan de pot plakken? Dan kan het zijn dat je bepaald soort vetten niet kan verteren.  

Tips voor goede poep
Kijk jij achterom als je naar het toilet bent geweest? Hopelijk wel. Hoe ziet jouw dagelijkse ontlasting er uit? Als het er uit ziet als type 4 heb je een normale ontlasting. Blijf zo doorgaan. Moet je wel 10 keer vegen voordat je je broek op kan hijsen? Of heb je ander type ontlasting? Probeer dan het volgende:  

 1. Beïnvloed je verteringsproces positief door: Beter kauwen op je voedsel
  Dit voorkomt schrokken, waardoor je ook nog eens langer over je maaltijd doet. Neem rustige en kleine happen. Spoel je eten niet weg met drinken. Drink kleine slokjes tussendoor. Als je dorst hebt, drink dan een groot glas water voordat je aan je maaltijd begint.
 2. Drink meer water
  Begin de dag bijvoorbeeld ook met een groot glas water. Je darmvlokken lijken een beetje op zeewier. Als er voldoende vocht in je lichaam bevindt, nemen ze de meeste voedingsstoffen op. Gedurende de nacht drogen deze darmvlokken een beetje uit.  Door iedere ochtend te beginnen met een glas water maak je je spijsvertering wakker en geef je je zeewier een goede start. Dit kan je lichaam helpen om afvalstoffen op te ruimen.
  Vind je het lastig om koud water te drinken als je wakker bent, neem dan lauwwarm water. Je kan ook kiezen voor smaakje, zoals water met citroen, munt of gember.
 3. Eet wat meer vet door het eten van vetter vlees zoals bijvoorbeeld entrecote, spek, vette vis, bottenbouillon.
  Deze vetten zijn belangrijk voor gezonde darmen en een goede ontlasting. Bang om meer vet te eten? Dat is nergens voor nodig: van vet eten wordt je niet vet. Voor meer informatie over afvallen/aankomen: bekijk deze video.
 4. Eet meer onbewerkte voeding en laat bewerkte voeding met suiker en e-nummers achter wegen.
 5. Maak je eigen Bonebroth!
  Bouillon gemaakt van (runder)botten bevat enorm veel vitamine en mineralen, zoals calcium(!) glucosamine en collageen. Daarnaast komt er uit veel onderzoeken dat bouillon helend werkt voor onze darmen. Je hoeft geen keukenprins(es) te zijn om een eigen bouillon te maken. Het kost je maar 5 minuten, de rest wordt voor je gedaan. Klik hier voor de BHB Bottenbouillon.
 6. Verminder producten die heftig kunnen zijn voor je darmen zoals koffie, pure chocolade, veel zuivel en graan/meelproducten.
 7. Zorg voor meer beweging. Dit hoeft niet direct fanatiek sporten te zijn, wandelen en fietsen is prima.

  *Nu horen we je denken, horen de vezels niet in het rijtje thuis? Misschien vertellen je wat nieuws: Vezels uit planten zijn niet nodig voor een goede darmflora. Er zijn namelijk allerlei groepen mensen die geen planten eten en al hun voedingsstoffen uit dierlijke producten halen. Als we vezels nodig zouden hebben voor onze ontlasting, dan zou het betekenen dat deze mensen niet kunnen poepen. Niets is minder waar. Vaak hebben zij juist een goede ontlasting en hebben ze een verleden gekend waarin ontlasting niet goed was of waren ze gevoelig voor bepaalde groenten waardoor ze deze helemaal geschrapt hebben. Alle plantaardige voedingsmiddelen bevatten vezels. Echter een teveel van deze vezels kan juist zorgen voor verstopping. Eet je veel (rauwe) groenten, probeer de groenten dan even te verminderen voor de komende weken en kijk wat je ontlasting doet.

Poephouding

Dan gaan we het nog even hebben over de houding. Van nature horen we gehurkt te poepen. Maar we schatten in dat je vanochtend niet gehurkt op de wc hebt gezeten. Tegenwoordig zijn er wel krukjes verkrijgbaar waar je je voeten op kan zetten, waardoor je in een hurkhouding komt te zitten. Maar waarom zou je dat doen? 

Als je staat trekt  een spier aan rondom het onderste gedeelte van je darmen waar je dikke darm overgaat in je endeldarm. Als je op een stoel of op het toilet zit ontspant deze spier zich gedeeltelijk. Hierdoor heeft je ontlasting moeite om naar buiten te komen. Als je hurkt ontspant deze spier zich volledig en kan de ontlasting soepeler zijn weg naar buiten vinden. 


Timing
Moet je nodig? Ga dan direct naar het toilet. Sommigen van ons voelen zich ongemakkelijk om bij een vreemde naar het toilet te gaan, maar ophouden is niet echt gezond. Maar wat gebeurt er als we het (lang) ophouden?
Er wordt meer vocht uit je ontlasting gehaald waardoor je last kan krijgen van verstopping. Daarnaast kan je lichaam de afvalstoffen niet direct kwijt. Ook ga je met een buik vol poep hoger ademhalen (onbewust), waardoor je lichaam denkt dat het zich in een stress situatie bevindt. Nog meer stress….en dat alleen maar omdat je je poep ophoudt.

Probiotica
Een veelbesproken onderwerp de afgelopen jaren is probiotica. Heb je last van je darmen, neem dan probiotica. Dat lost alles op. Maar werkt dit nou echt? 

Het doel van probiotica is om het darmmilieu (tijdelijk) te verbeteren. De meeste probiotische bacteriën blijven niet voor eeuwig in je darmen hangen. Als je het milieu in je darmen verbeterd, kunnen je eigen goede bacteriën weer hun werk gaan doen en opnieuw settelen.  Maar als jij ondertussen naar de Maccie blijft gaan, zal je begrijpen dat je darmen weinig kunnen veranderen en optimaliseren. Daarom is het slikken van probiotica veel effectiever als je intussen ook andere stappen zet om je gezondheid te verbeteren.

Begin daarom met het eten van onbewerkte voeding en drink meer water. Vermijd grote hoeveelheden suiker. Haal meer vitamine en mineralen vette vis en uit vlees zoals kippenhart, kippendijen, vetter rundvlees zoals entrecote, lever, hart en bottenbouillon. Elimineer daarbij ook de producten uit je dagelijkse voedingspatroon waarvan je weet dat jouw lichaam daar niet goed tegen kan.

Je darmflora werkt nauw samen met je immuunsysteem. Je darmen zitten dan wel aan de binnenkant, maar eigenlijk zijn ze een soort open buis dat heel nauw in contact staat met de buitenwereld.

Weerstand en energie
Natuurlijk zijn er altijd mensen die dit lezen die zeggen, ‘Maar ik eet al jaren kant en klaar maaltijden, ga wekelijks naar de Maccie en ik ben nooit ziek’. Maar wie zegt dat als je niet ziek bent, je wel gezond bent? 

Vaak hebben we meer klachten dan dat we zelf in eerste instantie denken. Veel mensen hebben klachten of kwaaltjes, die ondertussen al ‘normaal’ zijn geworden, waardoor ze zich er niet meer bewust van zijn dat ze niet in optimale gezondheid verkeren.

Dit refereert naar onze vorige FIX IT blog, toen we beschreven over wat er in de huidige maatschappij ‘normaal’ is geworden. De mensen zijn tegenwoordig zijn: oververmoeid, hebben een burnout, ontwikkelen allergieën, hebben last van huidaandoeningen, overgewicht of last van darmklachten.

Een gezond mens heeft geen last van huiduitslag, overgewicht, slaapproblemen of dagelijks buikklachten.

Nu lijken deze kleine en onschuldige kwaaltjes misschien nog niet zo erg. Echter als je over 10 jaar ziek wordt krabbel je achter je oor. Je lichaam gaf het al die tijd al aan. Je had dit wellicht kunnen voorkomen door je voedingspatroon en je levensstijl te optimaliseren.

Vermoeidheid

Je darmflora produceert 40% van de energie die ze nodig hebben zelf. De binnenste cellaag van je darm vernieuwd zichzelf iedere 72 uur. Je kan je voorstellen dat dat energie kost.
Stel je voor, je hebt te weinig darmbacteriën, dan blijft de productie van die energie achterwege. Dat moet je ergens anders vandaan halen. Waar haal je dat vandaan? Precies: uit je eigen voorraadkast aan energie. Bovenstaande kan dus een verklaring zijn voor je (chronische) vermoeidheid.

Daarbij produceert je darmflora ook een aantal belangrijke vitamines, zoals vitamine B en K. Vitamine B zijn zeer belangrijk voor een gezond energieniveau. Zoals al eerder benoemd bij het drinken van water in de ochtend, zorgt je darmflora samen met je lever voor een goede afvoer van afvalstoffen. 

Werkt je darmflora niet lekker door alle troep die jij naar binnen werkt? Dan mis je een groot gedeelte van de opbouwende energie en vitamines én je hebt een minder effectief afvalsysteem. Ook dat kan de vermoeidheid verklaren.

We hopen dat je tijdens het lezen van dit smakelijk stuk bent gaan nadenken over je eigen ontlasting en je algehele gezondheid. Check je poep en verander waar nodig je voedingspatroon. Houd in gedachten dat je met een goede levensstijl veel meer kan doen dan je nu in eerste instantie denkt.

Ons doel is dat jij je gezondheid optimaliseert en daardoor beter en energieker voelt. Volg onze tips, lees de blogs en bekijk de video’s. Laat ons over een tijdje weten hoe je je voelt en wat er allemaal is veranderd ten opzichte van je gezondheid. Heb je vragen, stel ze ons gerust!

#happypooping! 

@buildinghealthybodiesonline #buildinghealtybodies #BHB


Team BHB