Exclusive Content:

Wasmiddel maken van Marseille zeep

Omdat je soms door de de bomen het bos niet meer ziet, gaan we de komende periode recepten delen om: deo, wasmiddel en nog veel meer, zelf te maken. In deze blog leggen we uit hoe je zelf zelf wasmiddel kan maken van Marseille zeep.

Tips om je ritme te behouden of terug te krijgen (met video)

In deze blog geven we een aantal tips om...

Crispy choco peanutbutter treats

Deze Crispy choco peanutbutter treats zijn heel snel te maken en is net even anders dan een brownie of een bananenbrood.. echt knapperig!

Optimaliseer je leven, optimaliseer je slaap

Optimaliseer je leven, optimaliseer je slaap

Veel mensen zijn nalatig in het krijgen van voldoende kwalitatief goede slaap, omdat ze zich niet bewustzijn van de impact die slaap heeft op de kwaliteit van leven.  

Als je eenmaal weet hoe  belangrijk kwalitatief goede slaap is en weet  hoe je de kwaliteit van slaap kan verbeteren, zal je je (hopelijk) meer focussen om de kwaliteit van slaap te vergroten.


Rust betekent opbouw en herstel
Slaap is een natuurlijke periode waarin je “mind & body’ in een staat van rust verkeren. Als je wakker bent, verkeer je in een katabolisme staat, het ‘breekt je af’.

Als je slaapt, verkeer je in een anabolische staat, het bouwt je op. Daarbij zorgt slaapt voor: verhoogde groei en verjonging van het immuunsysteem, skelet en spierstelsel. Slaap herbouwd je en het houdt je jong. Wie wil dat nou niet.

Kwalitatief goede slaap:  
– versterkt je immuunsysteem
– zorgt ervoor dat je hormonen in balans zijn
– geeft je metabolisme een boost
– verhoogd je psychische energielevel
– verbetert de functies van je hersenen

Ongeacht je voeding, je training en je mindset: Als je je lichaam niet voldoende kwalitatieve slaap geeft, zal je nooit het lichaam (en het leven) krijgen die je zo graag wil.

Helaas wordt slaap tegenwoordig niet meer zo gerespecteerd. We moeten ‘grinden’ om succesvol te kunnen zijn, ‘Slapen kan je doen als je dood bent’. Om te zeggen dat slaap niet echt op waarde geschat wordt is, is zacht uitgedrukt.

‘Slapen kan je doen als je dood bent’.


Hard werken is belangrijk, maar ‘slim’ werken ook. De kwaliteit is belangrijk. Onderzoek laat zien dat in een slaaptekort van 24 uur 6% minder glucose aangevoerd wordt naar de hersenen. Een simpele vertaling: “Je wordt dommer”.

Dit principe zorgt er ook voor dat we meer zin hebben in snoep, gebak en andere zoetigheid als je een slaaptekort hebt. Je hersenen willen er voor zorgen dat je zo snel mogelijk die glucose terug krijgt in je hersenen!


Een intern overlevings-mechanisme van vroeger. Vroeger in de dagen van het jagen, kon dat beetje te kort aan hersencapaciteit het verschil in; aangevallen worden door een dier als prooi, of een minder goede mogelijkheid om te jagen en ons eten te vangen. Vandaag de dag kunnen we gewoon naar de koelkast lopen, maar dit zijn nog wel de stress mechanismen die in ons lichaam actief zijn.


De voordelen van kwalitatief goede slaap

 1. Beter en jonger immuunsysteem, het verkleint de kans op ziektes
 2. Langer leven
 3. Het houd je hart gezond
 4. Happiness: Volgens onderzoek heeft een goede nachtrust een positieve invloed op het gevoel van geluk, verhoogd het je psychische energielevel en verbetert de functies van je hersenen. Je kan makkelijker gezonde keuzes te maken, je hebt meer zin om te bewegen en de dingen te doen die je gedaan wilt hebben.
 5. Beter herstel en performance in de gym door het aanmaken van testosteron tijdens (voldoende) slaap.
 6. Geeft je metabolisme een boost.
 7. Je lichaam verkeerd in een anabolische staat, het bouwt je op.
 8. Mogelijkheid om stress beter te reguleren gedurende de dag.  
 9. Helpt om een gezond gewicht te behouden/ af te vallen: Het zorgt er voor dat je hormonen in balans zijn, waaronder de hormonen die zorgen voor honger gevoel, of juist het gevoel van voldaan zijn na een maaltijd. Zeeeeer belangrijk dus!
 10. Een beter psychische gezondheid: Wanneer we wakker zijn ‘vervuilen’ we onze hersenen met giftige stoffen en wanneer we slapen krimpen onze hersencellen, waardoor de giftige stoffen worden afgevoerd en zo je hersenen in goede gezondheid houden.
  Hierdoor behoud je:
  – Scherpere concentratie
  – Verhoogd creativiteit
  – Betere beslissingen kunnen maken
  – Verhoogd geheugen  (hersenen)

Slaap en onderzoeken

Slaap, het geheime wapen van een gezond en lang gelukkig leven. Je mentale, emotionele en fysieke gesteldheid wordt allemaal beïnvloed door de kwaliteit van je slaap. Momenteel zijn er ontzettend veel mensen die last hebben van de negatieve effecten van dagelijks te weinig slaap, of slechte kwaliteit van slaap.

De consequenties van slechte kwaliteit of te weinig slaap zijn enorm ingrijpend:
diabetes, kanker, overgewicht, depressie, vergeetachtigheid, dementie en nog veel meer.

Meerdere studies laten zien dat slaap te kort een directe link heeft met het vergroten van ziekten zoals: kanker, alzheimer, hart ziekten en depressie.

Studies wijzen uit dat 1 nacht aan slaap te kort, je net zo insuline resistent kan maken, als een persoon met type 2 diabetes. (Hoe shocking, wist je dat?!) Laat staat wat het met je doet als je dagen, weken, jaren lang achter elkaar slecht of kort slaapt.

Een studie (Canadian Medical Association Journal) liet zien dat de uren slaap directe invloed heeft op de mogelijkheid om af te vallen. Meerdere mensen werden getest, op hetzelfde dieet gezet, kregen dezelfde hoeveelheid sport en beweging per dag en alles werd bijgehouden. Iedereen in de groep met 6 uur of minder slaap, verloor minder vet, dan de mensen in de groep die meer dan 8 uur per nacht sliepen.

Slaap en hormonen

We belichten kort een aantal hormonen die enorm belangrijk zijn bij het regelen van alles wat in ons lichaam gebeurt.

Als je te weinig slaapt (of slecht slaapt) maak je overdag minder leptine aan. Leptine is een hormoon dat er voor zorgt dat je na je maaltijd een verzadigd gevoel krijgt.

Als je slecht, of minder goed slaapt, maakt je lichaam meer ghreline aan. Dit is een hormoon dat juist het hongergevoel stimuleert. Het resultaat is dat je vaak meer eet dan dat je lichaam nodig heeft. Een resultaat kan zijn dat je je voeding niet in hand hebt, en mogelijke eetbuien het resultaat zijn.

En als laatst maar zeker niet onbelangrijk voor alle atleten onder ons: Het groeihormoon. Dit hormoon stimuleert je vetverbranding door energie uit je vetreserves te halen, waardoor je sneller afvalt. Tijdens een goede nachtrust maakt je lichaam veel van dit groeihormoon aan en optimaliseert het de groei van cellen en weefsels.

Vaak zijn we ons er niet van bewust, dat het ‘simpele’ onderdeel slaap, zoveel invloed heeft op onze mentale, emotionele en fysieke gesteldheid.

Ga eens bij jezelf na:
Hoe is de kwaliteit van je eigen slaap? Als je 7-9 uur slaapt per nacht, ben je heel goed op weg. Slaap je maar 2-4 uurtjes per nacht en ben je niet zo fit als dat je zou willen … Of slaap jij 7-9 uur per nacht, maar…:
– ben je overdag toch vaak moe
– wordt je niet uitgerust wakker
– heb je last van overgewicht en heb je hierbij de juiste hulp maar je valt niet af
– heb je last van kwaaltjes en klachten maar weet je niet waar het vandaan komt
– heb je trek terwijl je net hebt gegeten en dat terwijl je maaltijd uit geode voeding bestaat
– heb je last van eetbuien en heb je niet het gevoel dat je verzadigd bent na een maaltijd
– ben je stress gevoelig

…dan adviseren we je om verder te lezen en te proberen om de KWALITEIT van je slaap te optimaliseren.

Hier geven we 5 uitgebreide  tips om je kwaliteit van slaap te verbeteren.

Stevenson, S.(2016). Sleep Smarter 21 Essential Strategies to Sleep Your Way to a Better Body, Better Health, and Bigger Success, Hay House Uk Ltd

#buildinghealthybodies #sleepbetter #dobetter

Nieuw:

Mis dit niet:

Tijd voor IJS!

Met dit weer willen we toch allemaal ijs eten!? Deze ijsjes zijn super lekker, simpel en passen makkelijk in je voedingspatroon 😍 Benodigdheden:1 grote Mango1...

“Starten met BHB was echt een top beslissing en ik kan iedereen aanraden om het gewoon, zonder enige vooroordelen, te proberen.”

"Sinds mijn studententijd worstelde ik met een chronische maag aandoening. Dit ging vaak gepaard met flare-ups waarbij ik zoveel pijn had dat ik niet...

‘𝟹 𝘮𝘢𝘢𝘯𝘥𝘦𝘯 𝘩𝘦𝘣 𝘪𝘬 𝘥𝘦 𝘷𝘰𝘦𝘥𝘪𝘯𝘨𝘴𝘤𝘰𝘢𝘤𝘩𝘪𝘯𝘨 𝘨𝘦𝘥𝘢𝘢𝘯 𝘣𝘪𝘫 𝘉𝘶𝘪𝘭𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘏𝘦𝘢𝘭𝘵𝘩𝘺 𝘉𝘰𝘥𝘪𝘦𝘴. 𝘐𝘬 𝘩𝘦𝘣 𝘥𝘢𝘢𝘳 𝘦𝘪𝘨𝘦𝘯𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘮𝘢𝘢𝘳 𝟷 𝘸𝘰𝘰𝘳𝘥 𝘷𝘰𝘰𝘳. 𝘎𝘌𝘞𝘌𝘓𝘋𝘐𝘎!

'𝟹 𝘮𝘢𝘢𝘯𝘥𝘦𝘯 𝘩𝘦𝘣 𝘪𝘬 𝘥𝘦 𝘷𝘰𝘦𝘥𝘪𝘯𝘨𝘴𝘤𝘰𝘢𝘤𝘩𝘪𝘯𝘨 𝘨𝘦𝘥𝘢𝘢𝘯 𝘣𝘪𝘫 𝘉𝘶𝘪𝘭𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘏𝘦𝘢𝘭𝘵𝘩𝘺 𝘉𝘰𝘥𝘪𝘦𝘴. 𝘐𝘬 𝘩𝘦𝘣 𝘥𝘢𝘢𝘳 𝘦𝘪𝘨𝘦𝘯𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘮𝘢𝘢𝘳 𝟷 𝘸𝘰𝘰𝘳𝘥 𝘷𝘰𝘰𝘳. 𝘎𝘌𝘞𝘌𝘓𝘋𝘐𝘎! 𝘐𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘣𝘦𝘨𝘪𝘯 𝘪𝘴 𝘩𝘦𝘵...