No bake brownies

0
1798

Brownies die niet gebakken hoeven te worden zijn een perfecte uitvinding én je kan ze lang genoeg bewaren zonder dat ze hun smaak verliezen.

Je mixed alle ingrediënten in een keukenmachine, laat het geheel even harden en klaar zijn je brownies! Lekker na een uitgebreide maaltijd, met een kopje koffie of thee.

Wat heb je nodig?

– 50 gram walnoten
– 80 gram hazelnoten (of andere noten die je lekker vindt)
– 10 gram chia zaad (optioneel)
– 30 gram rauwe cacao
– 200-225 gram zachte dadels, zoals Medjool bijvoorbeeld. (gedroogde dadels zijn minder lekker! Als je alleen gedroogde dadels in huis hebt laat ze dan even wellen.)
– 10-20 amandelen in stukjes gehakt

Voor het ‘glazuurlaagje’:
-10 gram cacao
-2 theelepels agave
-2 eetlepels (20-30 gram kokos olie)
-Een handje amandelen in stukjes gehakt, of andere noten als topping.

Hoe maak je de brownies:

Doe de noten, cacao poeder een beetje zout en de chia zaadjes in de keukenmachine/blender. Mix het geheel totdat je een zanderige textuur krijgt.

Wij gebruikten een kleine blender, dus we hebben de blender eerst leeg gemaakt en de gemalen noten met zout en cacao apart bewaard. Daarna hebben we één voor één de dadels in de blender gedaan, zodat deze heel fijne gemalen worden en samen komen in een klonterige bal.

Voeg tussendoor geleidelijk wat van de zanderige mix van de noten cacao poeder en zout toe, en laat het goed door elkaar blenden.

Als je de textuur te droog vindt kan je wat meer dadels toevoegen en wanneer het te nat is kan je iets meer noten toevoegen. Het ‘deeg’ is goed wanneer het niet vastplakt aan je vingers, maar wel in een bal bij elkaar kan blijven.

Leg een vel bakpapier op een groot bord of plank en leg de deeg bal er op. Smeer nu de deegbal uit met de bolle kant van een lepel. Je wil het helemaal plat drukken tot ongeveer een cm dik.  Maak een mooi vierkant.  Hak vervolgens wat amandelen fijn en druk deze zachtjes in de bovenste laag van het deeg. Laat het deeg even rusten, zodat je het glazuurlaagje kan maken.

Het glazuurlaagje:
Smelt 2 eetlepels kokosolie in een pannetje. Je hebt maar heel even nodig! Zodra het vloeibaar is geworden, doe je de kokosolie in een schaaltje en meng je het met 10 gram cacao poeder en twee theelepels agave siroop. Als je geen agave siroop hebt, zou je ook een beetje honing kunnen gebruiken.

Laat de topping iets opstijven op  kamertemperatuur. Zodra het wat dikker is geworden is het tijd om het te verdelen over de brownies. Garneer vervolgens direct met wat gehakte noten. Wij gebruikten ook nog wat geraspte amandelen.  Voel je vrij om je favoriete noten te gebruiken als topping!


Stukjes en macro’s:
Laat het geheel nog even 10-20 minuten in de koelkast staan. Daarna kan je de brownies in 15-25 stukken snijden. Per stukje bevatten de brownies ongeveer 10 gram koolhydraten en 6 gram vet.

Je kan de brownies in een luchtdicht bakje makkelijk 2 weken bewaren, maar bij ons waren ze al naar 3 dagen op.

Enjoy! #weareBHB #BHBrecepten