Het is en blijft veel velen een gevoelig onderwerp: Het getal op de weegschaal. We weten van onszelf wanneer we ons lekker in ons vel voelen en vaak koppelen we daar een bepaald gewicht aan.

Wanneer je hebt besloten om serieus met je lichaam aan de slag te gaan, is het vaak lastig om geduld te hebben. Het gewicht is er niet binnen een week aangekomen, dus je zal er ook langer over moeten doen om het er weer af te krijgen. En wat doe als je je de hele week aan je schema hebt gehouden en je lijkt aangekomen!?

“Maintaining good health should be the primary focus of everyone.”

Wanneer je onze voedingsschema’s gebruikt om af te vallen:

De periode van 12 weken afvallen is bedoeld om langere tijd net iets onder je verbruik te zitten, zodat je langzaam afvalt. Dit zal per persoon verschillen, maar het zal ongeveer 0.5-1.0 kilo per week bedragen.
Omdat wij ons focussen op spierbehoud en prestatie, is het belangrijk dat als je wilt afvallen, je gewicht gestaag verminderd. Dit geldt ook voor de niet zo fanatieke sporters.
Door niet extreem te crashen houd je het langer vol en heb je beter resultaat op langer termijn.

Het enige nadeel kan zijn dat je soms geen verandering ziet op de weegschaal. Ons lichaamsgewicht schommelt dagelijks en per persoon kan het wel verschillen tot meer dan 2 kilo. Hoe kan dat?

8 redenen waarom je gewicht per dag verschilt:

1. Training & glycogeen

Je hebt glycogeen nodig tijdens (sportieve) activiteiten. Je lichaam slaat glycogeen vooral op in de spieren. Als je van een rustig leven opeens heel sportief en actief wordt, vergroot je lichaam de opslag van glycogeen. De hoeveelheid van de opslag kan per dag verschillen. Verschillende oorzaken zijn: het soort sport, de intensiteit van de sport, en de duur daarvan.

Koolhydraten worden afgebroken tot glucose. Vervolgens is er water nodig om van glucose, glycogeen te maken. Één gram glucose dat omgezet wordt in glycogeen heeft ongeveer 3 gram water nodig. Een gemiddeld persoon kan gemiddeld 15 gram aan glycogeen opslaan.

Dat zou voor een man van 80 kilo het volgende betekenen: 80 kilo x 15 = 1200. De man in ons voorbeeld kan dus  meer dan 1 kilo water vasthouden hierdoor. 

2. Training

Tijdens krachttraining ontstaan er hele kleine scheurtjes in de spiervezels. Deze scheurtjes maken deel uit van het proces van spieropbouw en zijn de oorzaak van spierpijn na een zware training.
Deze scheurtjes kunnen leiden tot meer vloeistof in de spieren. Je spieren kunnen licht opzwellen en het kan wel een paar dagen duren voordat dit weer verminderd. Dit kan verklaren waarom je meer weegt de dagen na je krachttraining, dan de dag voor je krachttraining.

3. Stress

Bij (langdurige) stress, maakt het lichaam cortisol en adrenaline aan. Cortisol zorgt onder andere voor: slechtere spijsvertering, vermoeidheid en spierafbraak. Dit vertraagd of stagneert het afvallen.

“Stress is an important dragon to slay – or at least tame – in your life.”

4. Hoeveelheid en kwaliteit van slaap

Hier spelen hormonen de belangrijkste rol. Als je te weinig slaapt maak je overdag minder leptine aan. Leptine is een hormoon dat er voor zorgt dat je na je maaltijd een verzadigd gevoel krijgt.

Als je slecht, of minder goed slaapt, maakt je lichaam meer ghreline aan. Dit is een hormoon dat juist het hongergevoel stimuleert. Het resultaat is dat je vaak meer eet dan dat je lichaam nodig heeft. Een resultaat kan zijn dat je je voeding niet in hand hebt, en mogelijke eetbuien het resultaat zijn.

En als laatst maar zeker niet onbelangrijk voor alle atleten onder ons: Het groeihormoon. Dit hormoon stimuleert je vetverbranding door energie uit je vetreserves te halen, waardoor je sneller afvalt. Tijdens een goede nachtrust maakt je lichaam veel van dit groeihormoon aan en optimaliseert het de groei van cellen en weefsels.

5. Zout

Door het eten van te veel zout kan oedeem ontstaan. Soms heb je het zelf door, maar dat hoeft niet. De hoeveelheden zout in je voeding kan dus invloed hebben op je gewicht. Zodra je weer minder zout eet, wordt dit minder.

*We adviseren om voldoende hoge kwaliteit zout te eten.

6. Sauna

Door vochtverlies zal je na een bezoekje aan de sauna minder wegen. Dit is maar van korte duur. Zodra je weer meer water drinkt, drink je het gewicht er weer aan.

Voordelen van de sauna: 
– Het reinigt  het lichaam, en de vochtreserves worden ververst. Daarbij kunnen er ook melkzuren uit het lichaam onttrokken worden. 
– Door de opwarming in de sauna en afkoeling door bijvoorbeeld een koude douche creëer je een grote afwisseling het de temperatuur. Dit zorgt voor een vaatverwijding en een betere doorbloeding. Dit zorgt er voor dat je spieren gevoed worden met zuurstof. Dit proces heeft een positieve invloed op herstel en spiergroei.

7. Warm weer 

Tijdens een warme dag is het lichaam minder effectief met het vervoeren van vloeistof. Dit is dus de reden dat je meer vocht vast kan houden. Belangrijk is dat je, hoe tegenstrijdig het ook klinkt, juist veel water drinkt.

8. Cyclus 

Veel vrouwen hebben ongeveer 2 weken voor hun menstruatie meer last van oedeem, waardoor ze zwaarder zijn dan de week ervoor. Ook dit is vocht én heeft niets te maken met je vetpercentage.

En nu? Weegschaal weggooien?

Nee. Bovenstaande redenen beïnvloeden dagelijks je gewicht. Zoals je hebt gelezen heeft dit alles niets te maken met je vetpercentage. Laat je niet teveel afleiden door de schommelingen op de weegschaal. Je weet nu waar die schommelingen vandaan kunnen komen.
Je weet van jezelf of je het voedingsschema volledig hebt gevolgd of niet. Zo lang je je aan het schema houdt, zal je jou doel bereiken. Eet je buiten het schema om, dan kan het zo zijn dat je teveel eet en daarom bent aangekomen.

Tip:
Meten met een centimeterband en foto’s maken in de spiegel zijn twee andere manieren die we graag gebruiken om de progressie te monitoren. Maak hier gebruik! Kijk naar je centimeters en naar je transformatie foto’s wanneer de weegschaal even tegenvalt.

Voor meer info volg onze tips op social media, lees de blogs en bekijk onze video’s met de uitleg op YouTube. Heb je vragen, stel ze gerust! 

Team BHB