FIX IT! Pushup

0
486

FIX IT! Pushup

De pushup! Het is een oefening die door velen gedaan wordt. Wel is er voldoende kracht nodig om de puhsup goed uit te voeren. In deze FIXIT post leggen we uit waar je op moet letten om het optimale uit je pushup te halen.

Minder effectieve houding en grotere kans op blessures:

Op de bovenste foto zie je dat @giacominaaaaaa haar ellebogen naar buiten wijzen en haar schouders zijn naar boven geshrugged.
De hoek van 90 graden is echter niet de ideale hoek waarin je pushup wilt doen. De reden daarvoor is dat je schouders in deze positie minder sterk zijn, waardoor ze sneller overbelast kunnen raken. Het resultaat kan zijn dat je een schouder blessure oploopt!

De diepte van de pushup is in deze houding ook moeilijker te bereiken. De borst op de grond is het doel van de volledige range of motion die je wilt behalen tijdens het uitvoeren van de push-up.

Daarbij is het nadeel dat wanneer je je schouders te veel shrugged, (naar je oren omhoog trekt), je ervoor zorgt dat je de bovenste trap spier te veel activeert. Deze spier kan op dat moment geen bescherming aan je rug kan geven. Te veel activatie in je traps tijdens een pushup kan ook nog leiden tot over ontwikkelde traps.

Effectieve houding en kleinere kans op blessures en overbelasting:

Zoals je bij de onderste foto’s ziet, wil je ervoor zorgen dat je traps/schouders naar achter en omlaag drukt. Hierdoor activeer je de lats en ben je sterker in je pushup.

Gia haar ellebogen staan in een 45 graden positie waardoor de overactiviteit van de traps én de druk op de schouders aanzienlijk verminderd wordt ten opzichte van de andere houding. De schouders worden in deze positie beter beschermd, waardoor het risico op mogelijke blessures minder groot is.

De diepte van de pushup is in deze positie makkelijker te halen. Echter zal het in het begin even wennen zijn om deze nieuwe houding aan te leren.

Kan je nog geen push-ups? Probeer dan het volgende:

  1. Oefen met negative push-ups (3 sec langzaam naar beneden).
  2. Als dat nog niet lukt: Oefen met push-ups tegen een barbell die in een squatrek ligt. Je staat half rechtop, waardoor je de volledige beweging makkelijker kan uitvoeren. Je kan de barbell steeds iets later hangen. Hierdoor komt je lichaam steeds meer horizontaal te liggen, waardoor de puhs-up steeds zwaarder worden.

Volg onze tips, lees de blogs en bekijk de video’s. Heb je vragen, let us know! 

@buildinghealthybodiesonline #buildinghealtybodies #BHB

Team BHB