Exclusive Content:

Spierkramp: 12 tips om er vanaf te komen

Spierkramp (tijdens het trainen): 12 tips om er vanaf...

Gevulde avocado

Gevulde avocado Dit recept was één van de voorgerechten in...

Noten weken – waarom en hoe?

Granen, peulvruchten en noten kunnen goede voedingsstoffen leveren, met name magnesium om het calcium in zuivelproducten in evenwicht te brengen, maar alleen als ze zorgvuldig zijn bereid. En natuurlijk wanneer de kwaliteit van het product goed is, denk aan: biologisch dynamisch verbouwd, wild groeiend, niet besprayed, zelf verbouwd etc.

Hoewel noten rijk zijn aan voedingsstoffen, bevatten onze lekkere nootjes ook antinutriënten die assimilatie kunnen blokkeren, de spijsvertering kunnen verstoren en het darmkanaal kunnen irriteren – wat niet zou mogen gebeuren want onze darmen zijn de basis van een goede gezondheid. 

Wie ons langer volgt weet dat we vaker vertellen over planten en dat planten deze werking hebben (planten bevatten vanzichzelf pesticiden die ons soms meer kwaad dan goed doen) en dat de opname van de vitaminen niet altijd zo makkelijk gaan als dat we in eerste instantie denken. 

Het kan dus ook zo zijn dat je heftig reageert op bepaalde planten, zoals noten, zaden en misschien wel nachtschade groenten zoals tomaat. Weet je dat van jezelf, vermijd de planten dan uit je dagelijkse voedingspatroon en probeer eens uit of de bereiding ervan een positief invloed heeft.


Even leuke vraag tussendoor: Misschien eet je niet vaak noten, maar heb je ooit een cashewnoot zien groeien en heb je die dan geprobeerd uit z’n ‘schil’ te halen? Kijk even deze video om te zien hoeveel werk dat is en hoe veel moeite we moeten doen voor 1 nootje: Video cashewnoot

Na het kijken van deze video snappen we denk ik allemaal dat we met iets meer respect noten mogen eten, en wat minder ‘per bakje’ 😉


Noten bevatten veel calorieën voor weinig volume en ze zijn een bron van magnesium; maar ze bevatten veel fytinezuur, dat de assimilatie van mineralen kan blokkeren, die irritatie en klachten bij de verwerking in de darmen kunnen veroorzaken en ze bevatten oxaalzuur, dat de calciumassimilatie kan blokkeren.

Wat we iedereen aanraden bij het eten van noten is het weken ervan. Optimaal is dat noten zoals amandelen, pecannoten, walnoten, macadamianoten en cashewnoten zes tot acht uur in zout water worden geweekt, vervolgens worden uitgelekt en gedehydrateerd in een warme oven of dehydrator. 

Ons advies betreft het eten van noten:

Koop of verzamel zelf (heel leuk) de noten uit Nederland. Welke soorten kunnen we in Nederland vinden? 

  • Walnoten: de walnoot groeit door heel Nederland.
  • Hazelnoten: deze noot groeit aan twee verschillende hazelaars; een struik of een boom. 
  • (Tamme) kastanjes: niet allemaal, maar sommige kastanjes kun je eten, zoals de tamme kastanje…. 
  • Beukennoten

Oops, die cashews groeien hier niet en ook die lekkere macademia niet. Nou goed, als je deze noten wel wil eten probeer ze biologisch te kopen en ongebrand en ongezouten.

Noten weken – Hoe doe je dat?

Stap 1. Leg de noten in een glazen schaal om te weken. Gebruik lauw warm (gefilterd) water met zout en laat ze voor 6 tot 8 uur weken.

Stap 2. Plaats ze het liefst op een stainless steal plaat in de oven of in een glazen schaal met desnoods nog wat zout erover. Stel de oven in op 65 graden en laat ze er minimaal 12 uur in staan, max 20 uur. (je kan de oven even uit zetten als je naar bed gaat en dan kan je ‘m in de ochtend weer aan doen).

Stap 3. Haal ze uit de boven, laat ze helemaal afkoelen en klaar zijn ze! Zorg ervoor dat ze daarna in een luchtdicht glazen pot worden bewaard. 

Tamme kastanjes poffen – hoe doe je dat?

Stap 1. Verwarm de oven op 200 graden
Stap 2. Maak een kruisje met een mes, bovenaan de kastanje
Stap 3. Leg ze 10 minuten in de oven tot de schil openspringt

*let op: een tamme kastanje kan je eten. Wilde kastanjes niet.

#BHB #BUILDINGHEALTHYBODIES

Nieuw:

Mis dit niet:

Tijd voor IJS!

Met dit weer willen we toch allemaal ijs eten!? Deze ijsjes zijn super lekker, simpel en passen makkelijk in je voedingspatroon 😍 Benodigdheden:1 grote Mango1...

“Starten met BHB was echt een top beslissing en ik kan iedereen aanraden om het gewoon, zonder enige vooroordelen, te proberen.”

"Sinds mijn studententijd worstelde ik met een chronische maag aandoening. Dit ging vaak gepaard met flare-ups waarbij ik zoveel pijn had dat ik niet...

‘𝟹 𝘮𝘢𝘢𝘯𝘥𝘦𝘯 𝘩𝘦𝘣 𝘪𝘬 𝘥𝘦 𝘷𝘰𝘦𝘥𝘪𝘯𝘨𝘴𝘤𝘰𝘢𝘤𝘩𝘪𝘯𝘨 𝘨𝘦𝘥𝘢𝘢𝘯 𝘣𝘪𝘫 𝘉𝘶𝘪𝘭𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘏𝘦𝘢𝘭𝘵𝘩𝘺 𝘉𝘰𝘥𝘪𝘦𝘴. 𝘐𝘬 𝘩𝘦𝘣 𝘥𝘢𝘢𝘳 𝘦𝘪𝘨𝘦𝘯𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘮𝘢𝘢𝘳 𝟷 𝘸𝘰𝘰𝘳𝘥 𝘷𝘰𝘰𝘳. 𝘎𝘌𝘞𝘌𝘓𝘋𝘐𝘎!

'𝟹 𝘮𝘢𝘢𝘯𝘥𝘦𝘯 𝘩𝘦𝘣 𝘪𝘬 𝘥𝘦 𝘷𝘰𝘦𝘥𝘪𝘯𝘨𝘴𝘤𝘰𝘢𝘤𝘩𝘪𝘯𝘨 𝘨𝘦𝘥𝘢𝘢𝘯 𝘣𝘪𝘫 𝘉𝘶𝘪𝘭𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘏𝘦𝘢𝘭𝘵𝘩𝘺 𝘉𝘰𝘥𝘪𝘦𝘴. 𝘐𝘬 𝘩𝘦𝘣 𝘥𝘢𝘢𝘳 𝘦𝘪𝘨𝘦𝘯𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘮𝘢𝘢𝘳 𝟷 𝘸𝘰𝘰𝘳𝘥 𝘷𝘰𝘰𝘳. 𝘎𝘌𝘞𝘌𝘓𝘋𝘐𝘎! 𝘐𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘣𝘦𝘨𝘪𝘯 𝘪𝘴 𝘩𝘦𝘵...