Granen, peulvruchten en noten kunnen goede voedingsstoffen leveren, met name magnesium om het calcium in zuivelproducten in evenwicht te brengen, maar alleen als ze zorgvuldig zijn bereid. En natuurlijk wanneer de kwaliteit van het product goed is, denk aan: biologisch dynamisch verbouwd, wild groeiend, niet besprayed, zelf verbouwd etc.
Hoewel noten rijk zijn aan voedingsstoffen, bevatten onze lekkere nootjes ook antinutriënten die assimilatie kunnen blokkeren, de spijsvertering kunnen verstoren en het darmkanaal kunnen irriteren – wat niet zou mogen gebeuren want onze darmen zijn de basis van een goede gezondheid.
Wie ons langer volgt weet dat we vaker vertellen over planten en dat planten deze werking hebben (planten bevatten vanzichzelf pesticiden die ons soms meer kwaad dan goed doen) en dat de opname van de vitaminen niet altijd zo makkelijk gaan als dat we in eerste instantie denken.
Het kan dus ook zo zijn dat je heftig reageert op bepaalde planten, zoals noten, zaden en misschien wel nachtschade groenten zoals tomaat. Weet je dat van jezelf, vermijd de planten dan uit je dagelijkse voedingspatroon en probeer eens uit of de bereiding ervan een positief invloed heeft.
Even leuke vraag tussendoor: Misschien eet je niet vaak noten, maar heb je ooit een cashewnoot zien groeien en heb je die dan geprobeerd uit z’n ‘schil’ te halen? Kijk even deze video om te zien hoeveel werk dat is en hoe veel moeite we moeten doen voor 1 nootje: Video cashewnoot
Na het kijken van deze video snappen we denk ik allemaal dat we met iets meer respect noten mogen eten, en wat minder ‘per bakje’ 😉
Noten bevatten veel calorieën voor weinig volume en ze zijn een bron van magnesium; maar ze bevatten veel fytinezuur, dat de assimilatie van mineralen kan blokkeren, die irritatie en klachten bij de verwerking in de darmen kunnen veroorzaken en ze bevatten oxaalzuur, dat de calciumassimilatie kan blokkeren.
Wat we iedereen aanraden bij het eten van noten is het weken ervan. Optimaal is dat noten zoals amandelen, pecannoten, walnoten, macadamianoten en cashewnoten zes tot acht uur in zout water worden geweekt, vervolgens worden uitgelekt en gedehydrateerd in een warme oven of dehydrator.
Ons advies betreft het eten van noten:
Koop of verzamel zelf (heel leuk) de noten uit Nederland. Welke soorten kunnen we in Nederland vinden?
- Walnoten: de walnoot groeit door heel Nederland.
- Hazelnoten: deze noot groeit aan twee verschillende hazelaars; een struik of een boom.
- (Tamme) kastanjes: niet allemaal, maar sommige kastanjes kun je eten, zoals de tamme kastanje….
- Beukennoten
Oops, die cashews groeien hier niet en ook die lekkere macademia niet. Nou goed, als je deze noten wel wil eten probeer ze biologisch te kopen en ongebrand en ongezouten.
Noten weken – Hoe doe je dat?
Stap 1. Leg de noten in een glazen schaal om te weken. Gebruik lauw warm (gefilterd) water met zout en laat ze voor 6 tot 8 uur weken.
Stap 2. Plaats ze het liefst op een stainless steal plaat in de oven of in een glazen schaal met desnoods nog wat zout erover. Stel de oven in op 65 graden en laat ze er minimaal 12 uur in staan, max 20 uur. (je kan de oven even uit zetten als je naar bed gaat en dan kan je ‘m in de ochtend weer aan doen).
Stap 3. Haal ze uit de boven, laat ze helemaal afkoelen en klaar zijn ze! Zorg ervoor dat ze daarna in een luchtdicht glazen pot worden bewaard.
Tamme kastanjes poffen – hoe doe je dat?
Stap 1. Verwarm de oven op 200 graden
Stap 2. Maak een kruisje met een mes, bovenaan de kastanje
Stap 3. Leg ze 10 minuten in de oven tot de schil openspringt
*let op: een tamme kastanje kan je eten. Wilde kastanjes niet.

