Bone broth – Bottenbouillion

0
1047

BONE BROTH – Bottenbouillion

We willen zoveel mogelijk goede voeding tot ons nemen en gebruik maken van alle goede stoffen die ons lichaam kunnen dienen. Bottenbouillon is zoiets waar je misschien niet direct aan denkt, maar wat enorm veel voordelen met zich mee brengt.
Zo bevat bottenbouillon onder andere; glucosamine, collageen, fosfor, eiwitten, aminozuren en mineralen zoals magnesium, kalium en calcium.

“Food is not just food, it’s information”.

Natuurlijk is bottenbouillon een super goede (én simpele) basis om je eigen soep mee te maken. Wij drinken het regelmatig gewoon als bouillon, maar soms maken we er soep van. Je kan er alle kanten mee op, dus leef je uit. 

Bottenbouillon wordt gemaakt door dierlijke botten (kip, rund, varken) gedurende lange tijd (8-24 uur) te laten sudderen om de maximale smaak en voeding te verkrijgen.

Moeilijk? Neeehh. In werkelijkheid kan niets eenvoudiger zijn. De eerste mensen kookten immers hun bottenbouillon in dierenhuiden boven een vuur, dus zoveel finesse is er niet voor nodig. 😉  

Waar kan je deze botten kopen?
Het liefst bij een biologische boer bij jou in de buurt. Misschien ben je nog niet zo bekend met de lokale buren maar vraag eens rond, zoek eens wat op internet en facebook. Je zou je botten (en ander (orgaan)vlees) ook kunnen bestellen bij Schotse Hooglanders (klik hier). Wij hebben zeer goede ervaringen met hun botten en het vlees. Daarbij hebben wij ook al een aantal keer contact met de eigenaren gehad over de verzorging van de dieren, het vlees en de slachting. Daarover volgt uiteraard een blog!

Wat heb je nodig voor eigen home-made bottenbouilon? 

  1. 1-2 ongepelde wortels, grof in 2-3 stukken gehakt 
  2. 2 stelen selderij, grof in 2-3 stukken gehakt
  3. 1 ui, door de midden gehakt 
  4. 2-3 teentjes knoflook. Je mag ze pellen en in stukjes snijden, maar dat hoeft niet perse. 
  5. Ongeveer 1 kilo biologische, gras gevoerde botten van een rund, maar je kan ook een kippenkarkas gebruiken, de kippenpoten, de vleugels etc. *
  6. Himalaya zout naar eigen smaak 
  7. Appel Vinegar (Optioneel) 

*Gebruik het liefst biologische botten. Deze bevatten meer mineralen en omega 3 vetzuren. Daarbij hebben deze dieren buiten geleefd, meer vrijheid ervaren en het stress niveau is geminimaliseerd. 

Hoe maak je het?

Heeeel easy. Neem je Slow Cooker, of Crock Pot, en vul de pan met alle ingrediënten. (Zout kan je ook later toevoegen naar smaak).  Echt een super uitvinding die Slow Cooker/Crock Pot, want je hoeft er helemaal niet naar om te kijken als het eenmaal opstaat!

Nadat je alle ingrediënten in de pan hebt gedaan, vul je de pan met koud water. Zorg dat alles 1-2 cm onder water staat. 

Zet de pan 12-24 uur op, afhankelijk van het soort bot. Voor rund wil je zeker 12-24 uur aanhouden, voor kip is 8-12 uur prima. Wij gebruiken stand 2 op onze Crockpot en de bouillon wordt ongeveer tot 70-80 graden verwarmd. Je moet er voor zorgen dat het suddert en dat het net niet kookt. Je kan het dus ook in een gewone pan op het vuur maken, alleen is het dan van belang dat je het goed in de gaten houdt.  

Als de bottenbouillon klaar is, giet je de bouillon door een fijne zeef en gooi de vaste stoffen weg. Proef de bouillon en voeg meer zout toe als dat nodig is. Je kan het 3 dagen in de koelkast bewaren, en maar liefst 3 maanden in de vriezer. Je kan dus ook een grotere hoeveelheid in 1 keer maken en invriezen.

Heb je een bepaalde groenten niet in huis? Geen probleem. Ook dan kan je de bouillon nog prima maken. Probeer wat verschillende opties uit. Varieer met verschillende botten, groenten, kruiden en laat ons weten wat je favoriet is!

Tip: als je het niet zelf wilt maken, je kan het tegenwoordig ook online bestellen!

Macro’s per beker? Wij rekenen altijd 4-7 gram vet per beker/kom mee. Dit kan je doen als je heel strikt met je voeding bezig bent. Als je doel niet is om af te vallen, drink dan gerust een beker per dag naast je gewone voeding.

#BHB #Buildinghealthybodies #bhbinfohub #bottenbouillon #bonebroth

Team BHB