Als je je kwaliteit van slaap wilt verbeteren, probeer dan stap voor stap één van de onderstaande tips toe te passen.

Je zal merken dat je beter slaapt, beter herstelt, minder trek hebt overdag, jezelf energieker voelt, makkelijker afvalt, beter om kan gaan met stress, kortom:

Je optimaliseert je algemene gezondheid

Tip #1. Weg met die screens!
Het eerste en het beste wat je kan doen om je slaapkwaliteit direct te verbeteren? Het gebruik van elektronica verminderen. Denk aan je telefoon, de tv, je Ipad en je laptop. Probeer 90-120 minuten voordat je gaat slapen niet meer naar een scherm ‘te kijken’.
Nu heb je mooi tijd over om met je partner de dag te bespreken, aandacht aan je kinderen en/of huisdieren te besteden, een boek te lezen, huishoudelijke taken af te maken, je maaltijden voor te bereiden voor morgen, in bad te gaan of te mediteren.

Tip#2. Maak van je slaapkamer, een SLAAPkamer.
Je hersenen associëren een bepaalde ruimte met een bepaalde activiteiten. Als je in je slaapkamer aan het werk bent, zal het je niet de optimale rust geven die je nodig hebt. Maak van je slaapkamer dus de kamer waar we tot rust kan komen. Dit betekent: geen tv, geen werk, geen laptops en telefoons. Probeer de slaapkamer alleen te gebruiken voor slaap en voor intimiteit met je partner.

Tip #3. Voldoende zonlicht
Onderzoeken onderbouwen dat je slaap cyclus wordt beïnvloed door de hoeveelheid zonlicht die je per dag krijgt. Probeer minimaal een half uur per dag in direct zonlicht te zitten, staan of wandelen. Zeker wanneer je veel achter de computer zit of in een gesloten ruimte werkt met weinig (zon)licht, is dit van belang.

Tip #4. Cafeïne heeft een enorme impact op ons zenuwstelsel.
Ook voor de mensen die dit lezen en denken, ik kan goed slapen terwijl ik later op de avond koffie drink: Yes, We get it. Maar dat je er niets van ‘voelt’ betekent niet dat je kwaliteit van slaap er niet onder lijdt. Integendeel. Teveel cafeïne heeft een negatief effect op ons zenuwstelsel en op onze remslaap. Uit onderzoeken komt naar voren dat cafeïne er voor zorgt dat we minder diep slapen en daardoor niet optimaal herstellen van alle prikkels en activiteiten die we uitvoeren. Probeer cafeïne inname te beperken tot 1-2 kopjes koffie per dag. Ideaal is om na 14.00 uur geen koffie meer te drinken. Je lichaam heeft dan 8-10 uur de tijd om de cafeïne te verwerken.

Tip #5. Maak je slaapkamer pikdonker en zorg voor de juiste temperatuur.
We hebben het al gehad over het ‘verwijderen’ van je tv en telefoon, maar ook zeer belangrijk is het hebben van een geheel donkere slaapkamer met de juiste temperatuur. Zorg dat je gordijnen geen licht van straatlantaarns binnen laten en vermijd lampen die ’s nachts aan staan in je slaapkamer. Voor de temperatuur blijkt uit onderzoeken dat 18 graden perfect is.

Happy sleeping!

Team BHB